Sportovcem okresu sezóna začíná, ale sport bude hrát jednu z hlavních rolí po celý rok

Sportovec Českokrumlovska je jedinečné vyhlášení nejlepších sportovců uplynulého roku po tom, kdy sportovci odloží svá trika a náčiní a společně se scházejí na podvečerní společenské akci pořádané Českou unií sportu (ČUS). Letos si převzali ocenění za své do- sažené výsledky na sv. Valentýna 14. února v Prelatuře. Všichni se na tuto akci mimořádně těší a kdo zažil být sportovcem roku, vždy cítil jisté zadostiučinění za své výkony a dřinu při trénincích patří do balíku akcí a činností, kterému se město Český Krumlov chce aktivně věnovat. Letos byla po mnoha letech vyhlášena také kategorie Nejoblíbenější sportovec. Tuto anketu v minulosti pořádal Českokrumlovský deník (dříve Českokrumlovské listy), po odchodu sportovního redaktora ale zanikla. Nyní jsme štafetu přebrali za město, kdy jsme chtěli dát prostor fanouškům, příznivcům sportu, aby mohli nominovat a zvolit svého nejoblíbenějšího sportovce. Dorazila stovka návrhů a veřejnost z celého okresu sama rozhodla, že jejich největším oblíbencem je sjezdař na divoké vodě a talentovaný mladý sportovec Adam Ondřich.

Obecně se sport v našem městě těší další navýšené finanční podpoře i v roce 2024. Pokračujeme v investicích do dlouhodobě zanedbané infrastruktury – zejména jde o bazén, zimní stadion – a dále do zlepšování, rekonstrukce a výstavby dětských hřišť pro širokou veřejnost napříč všemi věkovými skupinami. Samozřejmě do tohoto spektra patří také investice do školních hřišť a jejich atletických oválů či jejich okolí. Specializovaná městská společnost PRO-SPORT ČK odvádí kvalitní práci, a tak díky letitým zkušenostem, nápadům a profesionálnímu přístupu můžeme říct, že jsme v oblasti městských hřišť a financování sportu vzorem.

Musíme se však ještě ohlédnout a připomenout smutné odchody významných sportovních osobností českokrumlovského sportu: badmintonového nestora, trenéra a funkcionáře Jirky Frendla a vynikajícího volejbalisty a rovněž funkcionáře Honzy Vobra. Je to velká ztráta pro českokrumlovský sport a zejména pro nás, kteří jsme s oběma trávili společný dlouhý čas při aktivním sportu.

Sportovec Českokrumlovska 2023 Jaromír Berounský (zimní pla- vání), Lucie Černá (badminton), František Dvořák (florbal), Tim Ha (karate), Jaromír Janáček (badminton), Tomáš Švejda (badminton), František Jeřábek (taekwon-do), Dominik Kočan- drle (karate), Kristina Novo- sadová (kanoistika), Karolína Paloudová (kanoistika), Martin Svoboda (fotbal)

Sportovec Českokrumlovska do 17 let
Eva Fišerová (badminton), Jan Janouch (bojové sporty), Marie Žofie Košnarová (judo), Martin Koupal (karate), Eva Lejsková (taekwon-do), Jakub Lojka (jachting), Eliška Perníková (kara- te), Tereza Svobodová (tenis)

Sportovní kolektiv

BOMBARĎÁCI Větřní (futsal)

Sportovní rytíř

Petr Gallistl (fotbal), Bohuslav Vojta (fotbal)

Trenér a sportovní organizátor
Martin Bednář (karate), Radek Sluka (taekwon-do), Pavel Šilhán (futsal), Miroslav Mráz (hokej)

Zasloužilý tělovýchovný pracovník
Václav Blažek, 70 let, basketbal, SK Kaplice, dlouholetý legendární hráč basketbalu v Kaplici (r. 1970 – dorostenecká liga tehdejší ČSSR)

Ocenění samosprávy za zásluhy při rozvoji sportu obec Malonty

Zvláštní kategorie:
cena za rozvoj a podporu sportu
Trenéři školek – základy bruslení: Jan Brož, Marie Čejková, Jiří Čížek, Ladislav Kaňka, Vilém Migl

Sportovní počin – záchrana života
Pavel Jurný (vodní záchranář)