Okolo jižních Čech – cyklistický závod, který patří do Českého Krumlova

Druhý nejvýznamnější etapový cyklistický závod v České republice Okolo jižních Čech zavítal také do Českého Krumlova. Z centra našeho města startovala v sobotu 9. září třetí, 133 kilometrů dlouhá „královská“ etapa, která závodníky dovedla až na šumavský Javorník. Celkovým vítězem se stal Nor Hansen před dvěma Čechy – Ťoupalíkem a Kukrlem.

Závod Okolo jižních Čech je zařazen do série Světového poháru v silniční cyklistice. Etapami těžkého závodu projelo celkem 24 týmů, kromě jiných také z Kanady, Norska, Švýcarska, Maďarska, Slovenska, ale i dva české týmy. Královské etapy, která startovala z krumlovského náměstí v pravé poledne, se všichni obávali kvůli velkému převýšení. Město o druhém zářijovém víkendu dýchalo kvalitním sportem, a to mi připomnělo, když se před delšími léty centrem Českého Krumlova stejně proháněli maratonci, závodníci mezinárodního duatlonu či účastníci mistrovství světa v parkovém běhu. Takové akce do města patří a přilákají nejen sportovní fanoušky, ale jsou atraktivní vlastně pro všechny podobně, jako je to s kulturou. Tyto akce jsou doplňovány doprovodnými programy, zaměřenými také na děti. To je cesta, kterou budeme podporovat, ve spolupráci se sportovní komisí Rady města a PRO-SPORTem.

Aby si diváci užili cyklisty v centru déle, než jen pouhým startem z náměstí,  pořadatelé využili křivolakých uliček pro dva průjezdy přes Louži, Lineckou, Objížďkovou a zpět Horní ulicí na náměstí. Odtud pak již cyklisté zdolávali krumlovské „kočičí hlavy“ ulicí Latrán pod Budějovickou bránou směrem do Vyšného, kde již zamířili na Lazec, Chvalšiny a dále na Šumavu.

Závod Okolo jižních Čech a věřím, že v budoucnu i další podobné akce, jsou velmi významné pro prezentaci Českého Krumlova. V minulosti jsme na to tak trochu zapomněli a tyto akce z centra od jisté doby nepochopitelně zmizely. Je to škoda, ale pokusíme se centru města navrátit i takové tradice. Podobně, jak to dělali nebo dělají se závodem Okolo jižních Čech v Jindřichově Hradci, Českých Budějovicích, Třeboni, Českých Velenicích, Milevsku nebo v sousední Kaplici.